Nejlepší způsoby rozmrazování masa, abyste si mohli připravit večeři!

Kus masa ležící na kostkách ledu s nožem a papričkami okolo.

 

Vždy je dobré mít v mrazáku zásobu mražených kuřecích stehen, klobás nebo trhaného hovězího a vepřového masa, které se skvěle hodí do domácích burgerů. A pokud víte, jak maso rychle rozmrazit (a navíc bezpečně!), můžete dosáhnout hotového jídla ve všední večer za velmi krátkou dobu.

Ale co když potřebujete narychlo rozmrazit steak? Co když se kuřecí prsa přes noc úplně nerozmrazí? Co když máte prostě jen velký hlad? Žádný strach, existuje několik metod, jak tento proces urychlit a rychle rozmrazit jakýkoli kus masa. Zde jsou odpovědi na všechny vaše otázky týkající se rozmrazování masa.

Jaký je nejbezpečnější způsob rozmrazování masa?

Absolutně nejlepší metoda bezpečného rozmrazování masa je přes noc v lednici, dokud maso zcela nerozmrzne. Po rozmrazení vydrží mleté maso, drůbež a mořské plody v lednici ještě jeden nebo dva dny, zatímco červené maso (hovězí, vepřové, jehněčí a steaky) vydrží ještě dobré tři až pět dní. Rozmrazování masa v lednici sice vyžaduje plánování s předstihem, ale poskytuje vám další bonus v podobě možnosti bezpečného opětovného zmrazení (ačkoliv může dojít ke ztrátě kvality).

Můžete maso rozmrazovat ve studené vodě?

Tento způsob rychle a správně rozmrazí maso bez mikrovlnné trouby za pouhou hodinu, i když vyžaduje větší praktičnost. Zmrazený kus masa vložte do uzavíratelného sáčku a vytlačte z něj co nejvíce vzduchu. Naplňte velkou mísu studenou vodou a ponořte sáček s masem do vody. Každých 30 minut vodu vyměňte, aby zůstala studená a maso se dále rozmrazovalo. Menší kusy masa, drůbeže nebo mořských plodů (kolem půl kila) rozmrazíte za hodinu nebo méně, větší množství (jedno až dvě kila) může trvat dvě až tři hodiny. Nedoporučujeme toto maso po rozmrazení znovu zmrazovat, pokud ho předtím neuvaříte.

Jaký je nejrychlejší způsob rozmrazování masa?

Naučte se jak rozmrazovat maso v mikrovlnné troubě a můžete mít připravené maso za méně než 10 minut. Tato metoda se nejlépe hodí pro menší kusy masa, které se po rozmrazení uvaří celé. Přečtěte si návod k použití mikrovlnné trouby, abyste zjistili, jak nejlépe rozmrazit konkrétní kus masa podle nastavení mikrovlnné trouby. Pokud vaše mikrovlnná trouba nemá nastavení "rozmrazování", nastavte ji na nižší výkon a zapínejte ji v krátkých intervalech, dokud se maso nerozmrazí. Buďte však opatrní, jelikož při příliš vysokém ohřevu nebo příliš dlouhé době se může maso namísto rozmrazení uvařit. Jakmile dokončíte rozmrazování, maso ihned uvařte.

Je možné vařit mražené maso bez rozmrazení?

Když jste opravdu v nouzi, nemusíte mražené maso před vařením rozmrazovat. Věřte tomu nebo ne, ale je bezpečné vařit z mrazáku vyndané maso. Maso se bude vařit déle (asi o 50 % déle) a není ideální pro dosažení zlatavě křupavé kůže nebo dokonalého propečení. Je to však možnost, která je tu vždy.

Jen se vyhněte vaření zmraženého masa v pomalém hrnci - může se stát, že se bude rozmrazovat příliš dlouho a maso nebude bezpečné ke konzumaci.

Je rozmrazování masa na kuchyňské lince v pořádku?

Ačkoli některé zdroje tvrdí, že mražené maso můžete rozmrazit v horké vodě nebo ho jednoduše nechat na kuchyňské lince, podle USDA to není bezpečné. Žádný kus rozmrazeného masa by neměl být ponechán při pokojové teplotě déle než dvě hodiny. Pokud se maso začne rozmrazovat a začne být teplejší než 4 °C, mohou se začít množit bakterie, které mohly být přítomny před zmrazením. 

Kuřecí řízek bezlepkový
319 Kč
 
Karbanátky 750 g
249 Kč
 
Vepřový Cordon Bleu
279 Kč
 
Marinovaný steak z vepřové krkovice
199 Kč
 
Kuřecí řízek "Vienna"
219 Kč
 
Hovězí líčka
369 Kč
 
Kuřecí stehýnka
269 Kč
 
Baby Kachna 1300g
329 Kč