Sytá a hřejivá polévka nejen pro podzimní dny. Tradiční bramborový krém doplněný celerem, který polévce dodá netradiční chuť. 

Náročnost: Střední
Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

  • 400 g celerového pyré (celeru)
  • 3 velké a 2 malé brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku nebo Medvědí česnek
  • 200 g slaniny
  • 1 lžíce másla
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 200 g smetany
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvá řeřicha

Slaninu a cibuli nakrájejte nadrobno (několik plátků slaniny nechte v kuse na pozdější použití) a opečte na másle ve větším hrnci. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a 3 velké, na kostičky nakrájené brambory a duste po pokličkou cca 5 minut. Vlijte vývar a vařte cca 15 minut. Přidejte celerové pyré a povařte ještě cca 5 minut. Nechte mírně vychladnout a rozmixujte tyčovým mixérem. Přilijte smetanu, osolte, opepřete a prohřejte.

Dvě malé brambory důkladně omyjte (neloupejte) a nakrájejte na plátky. Vložte je do hrnce s vroucí vodou a vařte cca 5 minut, poté sceďte a bramborové plátky osušte. Brambory rozložte na pečicí plech, pokapejte olivovým olejem a pečte cca 20 minut v troubě při 180 °C. Na posledních 5 minut pečení přidejte k bramborám plátky slaniny. Krém rozdělte do misek, ozdobte opečenou slaninou, plátky brambor a čerstvou řeřichou.

Celerovo-bramborový krém