Zjistěte, jak připravit krevety (aniž byste je rozvařili), co dělat, pokud máte mražené krevety, a jak připravit lahodný a jednoduchý recept – krevety na česneku.

Grilované krevety připravené jako špízy.

 

Krevety se hodí do mnoha druhů kuchyní, jelikož jejich jemná chuť a křehké maso ozvláštní každý recept. Krevety jsou tak rychle připravitelnou surovinou, že je snadné přidat je téměř do čehokoli. Ať už potřebujete vědět například jak připravit mražené krevety, my vás provedeme přípravou krevet na několik způsobů.

Jak připravit krevety na pánvi?

Příprava krevet na pánvi je velmi častý a oblíbený způsob přípravy krevet.

  • Rozpalte pánev na středně vysoké teplotě.
  • Přidejte máslo nebo olej.
  • Na pánev přidejte 200 až 1000 gramů ochucených nebo marinovaných krevet.
  • Vařte 2 až 6 minut, dokud nejsou krevety neprůhledné.

Pokud vás láká příprava krevet na pánvi, můžete vyzkoušet lahodný a jednoduchý recept na konci tohoto článku.

Jak vařit krevety?

  • Na 500 gramů krevet přiveďte v hrnci k varu 4 šálky vody s 1 lžičkou soli.
  • Přidejte krevety.
  • Za občasného míchání vařte bez pokličky 1 až 3 minuty nebo do té doby, než budou krevety neprůhledné.
  • Krevety slijte a opláchněte v cedníku pod tekoucí studenou vodou.

Krevety na grilu

Špíz z grilovaných krevet je jednou z našich nejoblíbenějších letních pochoutek, nemluvě o oblíbeném způsobu přípravy krevet. Krevety podle potřeby okořeňte nebo marinujte a poté je navlékněte na špejle, mezi kterými nechte malou mezeru. Mezi krevety můžete doplnit další suroviny podle chuti. Skvělá volba jsou například plátky limetky v kombinaci s česnekovo-koriandrovou marinádou. Následně grilujte 6-8 minut podle velikosti krevet, dokud budou krevety neprůhledné. Pro ujištění můžete zkusit krevetu naříznout.

Jak připravit mražené krevety?

Pokud plánujete dopředu, nejlepší způsob, jak rozmrazit mražené krevety, je umístění krevet do uzavřené nádoby do lednice, aby přes noc rozmrzly. Půl kilogramu rozmrzne za 1 až 2 dny.

Chcete-li proces rozmrazování urychlit, vložte krevety do uzavíratelného plastového sáčku a ponořte je do studené vody. Vodu každých 30 minut vyměňujte, abyste měli jistotu, že zůstane studená, Aby si krevety zachovaly šťavnatou strukturu, nerozmrazujte je v teplé vodě ani při pokojové teplotě. O tom, jak správně rozmrazit maso, se můžete dozvědět více v článku u nás na webu.

Po rozmrazení můžete s přípravou krevet postupovat podle již zmíněných postupů pro grilování, vaření a smažení na pánvi.

Jednoduchý recept – krevety na česneku na pánvi

Ingredience:

  • 1 ½ lžíce olivového oleje
  • 400 gramů krevet
  • sůl podle chuti
  • 6 stroužků česneku, jemně nasekaných
  • ¼ lžičky paprikových vloček
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce nálevu z kapary
  • 2 lžíce studeného másla nakrájeného na 4 stejné kousky, rozdělené na části
  • ⅓ šálku nasekané petrželky
  • 1 lžička vody nebo podle potřeby

Postup:

  1. Olivový olej rozehřejte na pánvi na vysoké teplotě, dokud se z něj nezačne kouřit. Krevety položte v rovnoměrné vrstvě na dno pánve a bez míchání je 1 minutu smažte.
  2. Krevety osolte; vařte a míchejte, dokud krevety nezačnou růžovět, asi 1 minutu.
  3. Přidejte česnek a paprikové vločky; vařte a míchejte 1 minutu.
  4. Vmíchejte citronovou šťávu, kaparový nálev, 1 kousek másla a 1/2 petrželky; vařte, dokud se máslo nerozpustí, asi 1 minutu.
  5. Snižte teplotu na minimum a vmíchejte zbývající 3 kusy másla. Vařte a míchejte, dokud se máslo rozpustí, omáčka zhoustne a krevety budou růžové a neprůhledné, 2 až 3 minuty.
  6. Krevety vyjměte a přendejte je do mísy; pokračujte ve vaření máslové omáčky a přidávejte po lžičkách vodu, pokud je příliš hustá, asi 2 minuty. Podle chuti osolte; krevety podávejte přelité omáčkou z pánve a se zbylou petrželkou. 
Argentinské krevety loupané
248 Kč
 
Kalamárové kroužky v těstíčku
99 Kč
 
Krevety vannamei 41/50
359 Kč
 
Krevety vannamei 26/30
389 Kč